A kutya vacsorája

Posted on 2010/09/26

7


OFF: Chili 11 éves lett!

ON

Mindig sokat bíbelődtünk azzal, milyen tápot vegyünk. A választék ma már lényegesen nagyobb, mint 15 éve, a fizikailag és árban elérhető márkák közül a Purina vált be legjobban, bár mai szemmel már látom a hibáit. Az akkoriban nagyon sztárolt Pedigree-től erős hasmenésük volt, ahogy a Chappi-től, Darlingtól is.

Egy ideig lehetett kapni a kanadai Shur-Gain márkát, ez volt az első, amivel nagyon elégedett voltam, különösen a Shur-Gain Excell-el. A pontos összetételére már nem emlékszem. 10 kg-ként 100 grammot kellett belőle adni, és ahogy hirdették, tényleg keveset kakáltak tőle, vagyis kevés ballasztanyag volt benne, az etetett mennyiség nagy része valóban felszívódott. Mindegyikük jó kondiban volt, fényes volt a szőrük, egyiknek sem volt hasmenése tőle, ráadásul ízlett is nekik.

A Purinával összevetve egyértelműen a Shur-Gain volt a nyertes, előbbitől 2x annyit kakáltak, és a szőr állapotában is nagy különbség volt az utóbbi javára. De ahogy az lenni szokott, a Shur-Gain eltűnt, a forgalmazó egy idő után nem rendelt belőle, mert gyakorlatilag csak mi vettük. Ma már nem lehet kapni.

Hosszú ideig ez a táp volt számunkra az etalon, ezt, vagy ehhez hasonlót kerestünk, így bukkantunk az Acanára. Pipacsék már jórészt Acana Puppy&Junioron nevelkedtek, és kipróbáltuk a Pacificát is. Nincs benne kukorica, szója, búza, gabonafélékből csak zabot és rizst tartalmaz, magas a hústartalma (50-60%), és alacsony a gabona tartalma (20%). Kölyökként jól fejlődtek, Mollynak alig volt gumós a térdizülete, a szőrük  selymes volt és fényes. Általában ezt kaptak, de egyszer nagyon kedvező áron jutottunk Eukanuba puppyhoz, így vettünk egy nagy zsákkal. A különbség főleg Molly szőrén, és Pipacs kondiján illetve térdén látszott. Az Acana mellett Mollynak fényesen csillogó volt a szőre, az Eukanuba mellett ez eltűnt, és a korábbihoz képest fakóbb és fénytelen lett a bundája. Pipacs az útmutató szerinti adagtól fogyott, a térde gumósabb lett, és az ő szőre is veszített a selymességéből, nála a fakóbb szín kevésbé volt feltűnő. A széklet mennyisége mindkét kutyánál megnőtt, és lágyabb lett. Kipróbáltuk a Pro Pac márkát is, ez nagyjából az Eukanuba szintjét hozta, az Acanát ezzel összevetve is jobbnak találtam.

Guba Purina Pro Planon nevelkedett mielőtt hozzánk került, mi is azt adtunk neki egy ideig. Szép volt, szépen fejlődött, de idővel áttértünk az Acanára. Itt is a szőrminőségben, és a széklet mennyiségben jelentkezett a legnagyobb különbség. Annak dacára, hogy Guba már kis pulya kora óra klassz drótos, az Acana mellett fényesebb, csillogóbb lett a szőre, a testalkata pedig masszívabb, kompaktabb (bár ez lehet, hogy a Purina mellett is ilyen lett volna, egy fejlődésben lévő kölyöknél ezt nem tudom egyértelműen eldönteni).

Kutyakaja ügyekről bővebben a Kutyakonyhán értekezem,  ITT és az Olvasmány listámon keresztül érhető el.