Néhány adalék az ivartalanításhoz (frissítve)

Posted on 2016/03/07

7


Frissítés: kaptam egy linket egy, a témában végzett másik kutatásról, íme:

http://www.veterinarypracticenews.com/Sterilization-Effects-Worse-for-Golden-Retrievers-Than-Labs/

Itt pedig az alább hivatkozott kutatás teljes szövege olvasható:

Click to access 61314_Pets_Lead%20Article_VizslaStudy.pdf

 

Nemrég megjelent egy kép és egy rövid cikk egy kuvaszról és nagyon ismert gazdájáról, melyből kiderült, a hat éves kutya nincs ivartalanítva. Az egyik habzó szájú hozzászóló szerint „mi az, hogy egy hat éves kutyát még nem ivartalanítottak? Felelős állattartás???”. Nagyjából ezzel egy időben mesélte Zen gazdija, egy állatorvosi vizit alkalmával az orvosuk megjegyezte, akkor majd 5-6 évesen jöhet a kasztrálás. De kérdem én, picit dühösen: Miért kellene ezt rutin-szerűen elvégezni? Miért lenne felelőtlen az, aki nem ivartalaníttatja a kutyáját? (Felháborodásom nem vonatkozik a menhelyre kerülő, ill. egyes munka- és segítő kutyák rutinszerű ivartalanítására.) Hogy is van ez?

Nem reprezentatív kutatásom során egyetlen állatorvosi rendelőt sem találtam, ahol ne ajánlanák az ivartalanítást. Indokként leggyakoribb érv a nem kívánt szaporulat és a gennyes méhgyulladás megelőzése, valamint az emlődaganat valószínűségének csökkenése. Több weboldalon is azt olvastam (hivatkozások nélkül), hogy az első tüzelés előtt elvégzett ivartalanítás mellett az emlődaganat kialakulásának valószínűsége nulla.

Az ivartalanítás hasznosságát és szükségességét azonban jelentősen árnyalja a Journal of the American Veterinary Medical Association 2014. februári számában „Evaulation of the risk and age of onset of cancer and behavioral disorders in gonadectomized Vizslas” címmel megjelent kutatási összefoglaló, amely a teljes ivartalanítás (ahol a petefészkek/herék eltávolításra kerülnek) és az egyes viselkedési rendellenességek, ill. rákos megbetegedések előfordulásának összefüggéseiről számol be. A vizsgálatba 2505 vizslát vontak be. (Korábban rottweilerek és golden retrieverek vizsgálatakor is hasonló eredményekre jutottak.)

Az eredmények röviden összegezve:

A 6 hónapos, vagy fiatalabb korban elvégzett ivartalanítás szignifikánsan megnöveli egyes viselkedési rendellenességek előfordulását, többek között:

– szeparációs szorongás

– zajoktól való félelem

– félénkség

– ingerlékenység

– agresszió

– hiperaktivitás

– félelemből okozott harapás

12 hónapos, vagy fiatalabb korban elvégzett ivartalanítás szignifikánsan megnöveli a hemiangiosarcoma (az erekben kialakuló rosszindulatú daganat) kialakulását.

Bármilyen életkorban elvégzett ivartalanítás szignifikánsan megnöveli:

– félelem a vihartól

– emlőrák

– limfóma

– egyéb daganatok kialakulását.

A nem ivartalanított egyedekkel összevetve az ivartalanított egyedeknél:

– 3,5 x nagyobb a kockázata az emlőrák kialakulásának.

– szukák esetében 9x nagyobb a valószínűsége a hemiangiosarcoma kialakulásának. Kanok esetében ugyanakkor nem mérhető eltérés.

– 4,3 x nagyobb a valószínűsége a limfómának.

– 5 x nagyobb a valószínűsége valamilyen rákos daganat kialakulásának.

– Szukák esetében 6,5 x, kanoknál 3,6 x nagyobb a valószínűsége a különféle rákos daganatok egyidejű előfordulásának.

A kutatók szerint további vizsgálatok során kell tisztázni a nemi ivarmirigyek eltávolításának biológiai hatásait, továbbá, ki kéne dolgozni egy alternatív megoldást a sterilizálásra, ahol az ivarmirigyek nem kerülnek eltávolításra.

Egy, a fenti kutatásra hivatkozó állatorvos szerint amennyiben a körülmények indokolják az ivartalanítást, kanoknál a vazektómia, szukáknál a petevezeték lekötése, esetleg a méheltávolítás az elfogadható kompromisszum. A teljes ivartalanítás szukáknál gennyes méhgyulladás, kanoknál prosztata hyperplasia esetén szükséges.

Egy személyes adalék

Kutyatartó életünk során két szuka kutyánkat ivartalanítottuk, mindkettőt gennyes méhgyulladás miatt. Chilinek a műtétet követő évben emlődaganata lett, szerencsére a kezelésre jól reagált. Dömper kutyánknak a mancsán alakult ki daganat, emiatt amputálni kellett a jobb mellső lábát.

Dömpi az amputáció másnapján.