Kimi és Pixie “leérettségizett”

Posted on 2016/04/21

1


Pixie és Kimi sikeresen teljesítette a Magyar Labrador Retriever Egyesület szervezésében április 16-án, Tereskén rendezett tenyészszemlét és képességvizsgát. Mindkettőjük számára már csak ez a megmérettetés volt hátra ahhoz, hogy tenyésztésbe vonhatóak legyenek.

Három héttel korábban kezdtük meg az intenzív felkészülést az újonnan felfedezett rétünkön. Ez idő alatt mindketten sokat fejlődtek és teljesen ráálltak a “munkára”. Míg az első napokban a kocsiból kiszállva azonnal elvágtáztak játszani, alig lehetett visszaparancsolni őket, rövid idő elteltével semmi rohangászás, mindketten körülöttünk topogtak, mikor kezdhetnek már végre keresni.

A két kutya eltérő módszerrel dolgozik. Pixie megjegyzi hová esett le a dummy, és egyenesen az általa vélt leesési helyre rohan, ezt kb. 50 m-ig szinte sosem téveszti el. Nagyobb távolságnál is kb. 50 m-t rohan, és ha nincs ott, légszimattal kezdi el keresni, Z-alakban ide-oda cikázik, vagy tesz egy nagyobb félkört és visszafordul. Lehet látni azt a pillanatot, amikor megérzi a dummy szagát, onnan újra szemmel keresi.

Dobásnál Kimi inkább csak az irányt jegyzi meg, és kb. az út felénél alacsonyan tartott orral kezd keresni, addig halad előre, míg bele nem botlik a szagba, onnan már szemmel is keresi. Az utolsó napokon az is nyilvánvaló volt, Kimi pontosan tudja, valahol velem egy vonalban kell keresgélnie a dummyt. A kereséses feladat gyakorlásánál Kimi idővel rájött, csak a mi szagunkat kell végig követnie a fűben, annak a végén lesz a dummy.

Érdekes volt a vaddal való gyakorlás is. Nyuszit kellett keresniük, mindketten elég gyorsan belőtték a megfelelő irányt, és mindketten hamar meg is találták, sokkal hamarabb, mint amikor dummyt kellett keresniük. Itt mindig légszimattal kerestek. Bár vizsgán nem kérték, a vad behozását is gyakoroltuk. Korábban a kacsa és a fácán nem volt gond számukra már első alkalommal sem, most a nyuszit eleinte alig merték megfogni, de végül megoldották. Két nap múlva, mikor újra a dummyval gyakoroltunk, látszólag nem ment nekik; össze-vissza rohangáltak, aztán rájöttünk, a nyuszit keresik, többször is visszatértek azokra a helyekre, ahol előző napokon a nyuszi volt.

Az eseményen ott volt Pixie testvére, Zen (Piperkőc Donnie Darko) is. Az “érettségi vizsga” a tenyészszemlével kezdődött, Gyárfás Marianne bírónő mindhármukat megdicsérte, végre kaptunk róluk egy részletes bírálatot is (kiállításokon ugyanis egyre elterjedtebb, hogy nem adnak). A képességvizsgán minden simán ment, gyorsan megoldották a feladatokat, mindhárman nagyon ügyesek voltak, azt viszont nehezményezték, hogy csak 1x lehetett mindent megcsinálni (ahogy annak idején anyukájuk, Molly is).

DSC_0077

13064050_1034400343272882_871614134_o

Pixie

A fotókat Eőry Eszternek és Berceli Bernadettéknek köszönjük!