Guba, a szokások rabja

Posted on 2013/12/05

0


Minden kutyánknak van valamiféle vicces (olykor bosszantó) szokása, rituáléja, de Gubához képest a többiek csak lelkes amatőrök.

Elsőként az elalvás előtti hisztit gyakorolta hónapokig. Aztán rászokott a papucsok a hurcolászására, ezt máig soha, egyetlen alkalommal sem hagyná ki, mikor beengedjük. Egyik pillanatban még az ajtóban van, a másikban már a papucsommal a szájában rohangál és riszálja magát, nem is látni a mozdulatot, amivel felveszi a padlóról. Ebből fejlesztette ki a gőgicsélést, ez sem maradhat el soha. Csakis és kizárólag a papucsomat veszi fel, bármi más lehet mellette, az nem kell. Akkor van csak némi zavar, ha a papucs nincs a helyén; ilyenkor rövid időre kiesik a ritmusból, és némi tétovázás után keres magának egy másik lábbelit.

Guba számára csak akkor kerek a világ, ha valamit cipelhet a szájában. Amikor kiengedjük őket a lakosztályukból, azonnal keres valamit magának valami cipelni valót, csakis ez után hajlandó bármi mással foglalkozni. Ha kint vagyunk a kertben, és közben a Gazdi hazaérkezik, előbb kerít magának valami szájbavalót – ha más épp nincs kéznél, egy falevél, vagy egy szem megaszalódott cseresznye is megteszi -, csak ezután megy köszönni neki. Mostanában két kedvenc tárgya van, az egyik egy hosszában félbetört kecsapos vödör, a másik pedig 10 cm átmérőjű műanyag csődarab, rendszerint ezek valamelyikével rohangál a kertben.

A tárgyak megfogásában is kialakította a maga rituáléját. A vödrét mindig az aljánál fogja meg, és ettől az az aprócska tény sem téríti el, hogy így a vödör fala teljes mértékben eltakarja előle a kilátást. Ennek ellenére soha nem megy neki semminek, pedig Csipke vagy Rozi biztosan üldözőbe veszi, hogy elvegye tőle, ezért kénytelen igen lendületesen közlekedni vele, ha meg akarja tartani magának. Kivételesen ilyenkor az sem zavarja, ha kiröhögjük, pedig ezért minden egyéb helyzetben nagyon megsértődik.

 P1170311Régóta vadásztam már egy vödörcipelős felvételre, végre sikerült. Csak azt nem értem, Csipke fülei hogyan állhatnak ebben a pozícióban?

 A csődarabbal is simán felléphetne egy varieté műsorban. Eleinte a közepénél próbálja megfogni, de az átmérője túl vastag, ráadásul az összenyálazástól csúszik is, ezért néhány próbálkozás után leteszi, a mancsával rálép az egyik végére, és a felbillenő másik végével próbálkozik. Eleinte a csövet is alul fogta meg, ezzel szabályosan az orrára húzta, de ez egyértelműen zavarta, ezért letette, és megpróbálkozott a cső másik felével – ugyan úgy. A kutyák azonban sosem adják fel, ő is addig kísérletezett, amíg rá nem jött, felül kell megfogni.

P1160508 P1170317