Babatvölgy

Posted on 2013/10/01

2


Szombaton Mollyval és Rozival Babatvölgyben jártunk tenyészszemlén és képességvizsgán.

A képességvizsgán három feladatot kell teljesíteni. Az “elhozási készség” vizsgálat során az egyik bíró kb. 50 m távolságra a kutyától kidob egy dummyt, ezt kell megtalálnia és visszahoznia a kutyának. Az “orrhasználat és vaddal való viselkedés vizsgálata lövéssel” feladat során a lőtt vadat (esetünkben kacsa) kellett megtalálnia és a gazdihoz vinnie a kutyának úgy, hogy a vad kihelyezését sem a kutya, sem a kutya vezetője nem látja. A “vízszeretet vizsgálata” során egy  kb. 10 méterre bedobott dummyt kellett kihozni a vízből.

A képesség vizsgálat része a magatartás vizsgálat, ahol egy 5-6 fős, zajongó, gesztikuláló “tömegen” kellett néhányszor keresztül sétálni, ill. leültetni a kutyát a tömegben.  A tenyészszemle pedig egy küllemi vizsgálat, ahol ugyanúgy fel kell vezetni a kutyát, mint egy kiállításon, és leírást is kap a bírótól.

Molly az összes feladatot, és a küllemvizsgálatot is sikerrel zárta. A feladatokat gyorsan és lelkesen teljesítette, bírók meg is dicsérték, “igazi munkakutya”. Azt viszont nehezményezte Őnagysága, hogy csak egyszer mehet a dummy után, a kacsa átadása után is toppantott néhányat, hogy “na, dobjad már el, Gazdi!”, a víztől pedig úgy kellett elvontatni.

Rozi a küllemvizsgálaton és a magatartás vizsgálaton átment, de a képességvizsgálatot nem tudta teljesíteni, pontosabban az első feladatnál nem találta meg a dummyt, és a vizsgaszabályzat szerint aki az egyik feladatot elbukja, az az egész vizsgát elbukja, így a másik két feladatra esetében már nem is került sor (bár a bírók felajánlották, gyakorlásképpen megpróbálhatja a többit is, nem akartuk a többiek idejét rabolni). Már korábban is tapasztaltuk, Rozi egy bizonyos távolságon túl nem keresi a dummyt, mintha nem tudná jól felmérni a távolságot. Most is ez történt: lelkesen és alaposan átkutatott egy jókora területet, de egy bizonyos vonalon túl nem ment egyszer sem, a dummy pedig sajnos e vonal mögött volt még vagy 10 méterre. Amúgy imád apportozni, főleg vízből, a vadat is megtalálja, ügyes és lelkes, csak ezt a távolság dolgot kell sokat gyakorolnunk.

A rendezvény lebonyolítása nagyon tetszett: gördülékeny volt, a bírók és a szervezők korrektek, segítőkészek, barátságosak voltak, dicsértek, biztattak, tanácsokkal láttak el, lehetett kérdezni tőlük. A környezet gyönyörű volt, és az idő is kegyes volt hozzánk, jó volt ott lenni, és jó volna újra elmenni hasonló eseményekre, de Babatvölgy bizony nagyon messze van a déli végektől, ahogy pl. Soprontól és Szegedtől is.

P1170049 P1170050 P1170053 P1170054 P1170063 P1170070

P1170056 P1170078 P1170080 P1170084