Owen és Haatchi

Posted on 2013/04/22

3


Ritka genetikai betegségének köszönhetően a 7 éves Owen Howkins zárkózott, magányos életet élt. A Schwartz-Jampel szindrómában szenvedő kisfiú szinte alig hagyta el otthonát, és nem szívesen beszélgetett idegenekkel. Mivel Owen pontosan tudatában volt annak, mennyire különbözik másoktól, az iskola még visszahúzódóbbá tette.

Mindeközben egy közel egy éves anatóliai pásztorkutya az RSPCA és a brit német juhász fajtamentő szervezet védőszárnyai alatt lábadozott súlyos sérüléséből. A kutyát valakik szándékosan a vasúti sínekhez kötözték, és elgázolta a vonat. A később Haatchi névre keresztelt kutya napokig feküdt a sínek mellett, mire rátaláltak, és orvoshoz juttatták. Súlyos sérülései miatt farkát és bal hátsó lábát amputálni kellett. Történetére a Facebook-on figyeltek fel Owen szülei, akik a majdnem végzetes baleset után egy hónappal örökbe fogadták.

A fiú és a háromlábú kutya találkozásuk első pillanatától kezdve elválaszthatatlanok lettek. Owen, aki korábban valósággal rettegett az idegenektől, ma már nem fél elhagyni a házat, mindenkivel szívesen beszélget Haatchiról, és a megterhelő kórházi kezeléseket is könnyebben viseli, miután Haatchi is beveszi mézből és halolajból álló „gyógyszerét”.

owen-haatchi

Haatchi gyógyulása, és az a szinte leírhatatlan hatás, melyet jelenléte Owen életére gyakorolt, sokak figyelmét felkeltette. Odaadásának és kiemelkedő bátorságának köszönhetően előbb az International Fund for Animal Welfare szervezet által alapított Animal Action díjat vehették át a Lordok Házában, majd a Friends for Life díjat is besöpörhették az idei Cruftson.

Crufts 2013

Haatchi nemrégiben fejezte be terápiás kutya képzést, a tervek szerint az iraki és az afganisztáni háborúban megsérült és amputált katonákat, valamint gyógyíthatatlan beteg gyermekeket fog látogatni.

Az idei Friends for Life másik négy döntős párosa:

Brin afgán háborús hős, aki még 2010-ben ugatásával figyelmeztetett két katonát egy elrejtett bombára, minden bizonnyal megmentve életüket. A szerencsét hozó kutya azonnal az egység kedvencévé vált, még őrjáratokra is elkísérte az egység tagjait, ám a tálibok egy alkalmmal elfogták. Több mint egy évvel később egy speciális bevetési csoport rajtaütött egy csapat tálibon, az ő táborhelyükön bukkantak rá Brinre. Mivel az egység távozása után Afganisztánban bizonyosan halál várt volna rá, néhány ember minden követ megmozgatott, hogy a kutyát kimenekítsék az országból az Egyesült Királyságba. Új gazdájával az országot járják, pénzt gyűjtenek, amiből egy afgán kutyamenhelyet támogatnak.

A korábban rendőrkutyaként szolgáló, ma már nyugdíjas 10 éves malinois, Janus, kiváló nyomkövető képességének köszönhetően 433 letartóztatásban vett részt Birminghamben.

Daisy a gyász feldolgozásában segítette gazdáit, akik előbb hat éves kisfiukat, majd néhány hónap múlva a kisfiú bullmasztiffját veszítették el, mindkettőjük agydaganatban szenvedett. Ezt követően fogadták örökbe Daisyt, akinek kedvessége és odaadása lassan átsegítette a családot a gyászon.

Két kerekes székben élő ember, Sue és Byron megismerkedésüket köszönhetik első segítő kutyáiknak, az egy alomból származó Inkának és Isisnek. Nekik köszönhetően ismerkedtek meg és szerettek egymásba, majd 2008-ban össze is házasodtak. A segítő kutyáik által biztosított nagyobb függetlenségnek köszönhetően mindketten úgy érzik, új esélyt kaptak a sorstól. Ma már Max és Ziggy segíti őket.

A Friend for Life döntősei pénzjutalomban is részesülnek – a győztes 1 500, a többiek 750 angol fontot kapnak, melyeket jótékonysági szervezeteknek ajánlanak fel.

Az alábbi videot még angol nyelvtudás hiányában is érdemes végignézni.

Reklámok