Jojó nyomoz

Posted on 2013/04/03

1


Úgy kezdődött, hogy Rozika  egy kb. két héttel ezelőtti séta alkalmával valahogy letépte Mollyról a nyakörvet. Többször művelt már hasonlót, ugyanis a kisasszony kedvenc foglalatossága a séták alkalmával a Molly ráncigálásával kombinált vad rohangászás. Kapkodja a nyakán a vastag bundás bőrt és ráakaszkodik, mint valami kolonc. Kergeti-rángatja-harapja-tépi, persze soha nem komolyan, Molly is inkább játéknak veszi az egészet.

Igen ám, de az intenzív tépázás már többször a nyakörvek rovására ment, egy fekete darabnak a műanyag csatja bánta a vadulást, egy drapp példány meg szinte teljesen kettészakadt a nagy ráncigálásban.

Két hete egy régi bőr nyakörvet tettem Mollyra, még Wanda kutyáé volt, elég viseltes darab, megvan vagy 15 éve. Rozika rángatta is intenzíven, vadultak, kergetőztek, dagasztották a sarat, ugráltak a szántás barázdái között összegyűlt tócsákban. Aztán megláttuk, hogy két lovas közelít felénk a távolból. Pórázra akartam venni őket, hogy ne legyen baj, de Molly csupasz nyakkal jött a behívásra. A régi bőr nyakörv valószínűleg a heves birkózásban kicsatolódott valahol. A pórázból hurkot tettem Molly nyakára, Rozira is felcsatoltam a maga vezetékét, a két leányzó fegyelmezetten nézte, ahogy a lovasok elhaladnak mellettünk. Kicsit még folytattuk a sétát, majd hazafelé tartva erősen vizsgáltam az utat, hátha megtalálom a lecsatolódott nyakörvet. De nem lett meg, sőt később sem, pedig többször is voltunk arra, különböző kutyákkal.

Húsvét hétfőn viszont Jojó, aki éppen Gubával párban vágtázott ugyanott a szántásban, egyszer csak szimatolni kezdett, majd szagot fogva letért az addigi irányból és pár métert befelé csapázott a sáros barázdákban. Valamit felvett a földről, amiről elsőre messziről azt hittem, valami kimúlt kígyó, vagy efféle.

De büszkén hozta megmutatni, amit talált: a két hete elvesztett nyakörv volt, eléggé elázva, sárosan, rozsdásan, de aránylag épségben.

Jojo_nyomoz

Lendületből szimatolás

Jojo

Zöldmáli Jojó