Vénasszonyok nyara

Posted on 2012/10/21

4


Kihasználva a késő nyári jó időt, tegnap délután Guba és Pipacs egy közepes kirándulást tett a környéken, meglátogatva egy-két régebben felkeresett rétet és vizet. Malomvölgy felé kezdtük a sétát, itt Pipacs büszkén feszített az új nyakörvében, nem állt meg senkivel komázni, csak végigvonult a gáton a parkoló irányába. Guba azért szemrevételezte a zsilip mellett sziesztázó kacsákat, mit lehet tudni. Megbámulta a parkolóban lazító és nyújtó gyakorlatokat végző kocogókat és rosszallóan nézett egy bottal a bokrokat csapkodó kisfiú után is.

Pipacsot nem foglalkoztatták a többi kirándulók, ő egyből a Pécs felé eső szántó és rét felé vette az irányt, ahol végre szabadon rohangálhattak és szimatolhattak. Egyszer csak Guba megmerevedett és a jellegzetes lopakodó mozgással kezdett ráhúzni valamire, ami nem látszott a szántóföldi gazosban. Pipacs szintén vadállásba merevedett Guba mögött, szabályosan szekundálva az elöl lévő kutyának. Ilyet még soha nem csináltak azelőtt, de teljes összhangban állták a földközelben lapuló valamit. Mikor Pipacsot szólítottam, egy pillanatra Guba is felém nézett, ez elég volt a zsákmány-jelöltnek, hogy elpucoljon; valami ürge, vagy pocok lehetett, pár ugrás után eltűnt a föld alatt.

Elöl Guba, Pipacs szekundál

A rétről továbbkanyarodva a Békás-tó felé vettük az irányt, hogy a vizslák egy kis vízi tréningben is részesüljenek. Végül inkább nádi kajtatás lett belőle, mert a szokásos partszakaszon annyira alacsony a víz, hogy csak a mély iszapban gázolva lehet a feketés, posványszagú vizet elérni.

Pipacs a part menti nádas bozótban

Guba és Pipacs is inkább a part menti nádasban keresgélt, ahonnan az érkezésünkkor három vadkacsa rebbent fel. Guba többször is átvizsgálta a nádast, jelentős iszappakolást gyűjtve a bundájára.

Varacskos Guba

Ki is mentünk a kis tó melletti rétre, hogy a napsütésben rohangálással száradjanak egy kissé. Guba és Pipacs most külön utakon járt, így esett, hogy Pipi a cikázva rohanás közben egyszer csak újra szabályos vadállásba dermedt.. Pár lépést „húzott” csak, majd fegyelmezetten állta, amit látott. Mivel messze voltam, csak teleobjektívvel tudtam exponálni, így nem láttam, mit lát Pipacs. A sietségemre azért kiderült, kb. másfél méterre Pipacs orra előtt felrebbent egy szép fácánkakas és berepült a tó menti füzes-bokros fedezékbe. Pipacs teljesen fegyelmezetten tűrte a felrebbenő madarat, nem ugrott utána. Guba pedig csak a szárnycsattogásra lett figyelmes, addig nem is vette észre a történéseket, ő a saját szag-világával volt elfoglalva. A fácán elrepültével bezzeg odajött fontoskodni.

Hazafelé még időt kellett szakítani, hogy Pipacs megugathasson néhány embert a falu főutcáján, és egy lovat a temető mellett. Mert így teljes egy kirándulós délután.

Reklámok