Hűség a síron túl is

Posted on 2012/06/07

0


A Greyfriar (Ferences) templom sírkertjének gondnoka, James Brown 1858-ban figyelt fel egy apró termetű kutyára, aki nem tágítotJohn Gray edinburgh-i rendőrtiszt sírja mellől. Bár többször is megpróbálta kizárni az ebet a temetőből, végül megenyhült irányában, olykor megetette, sőt, egy zsákot terített le számára a sír mellé. Ő volt Bobby, a skye terrier, aki egész hátralévő életét gazdája sírjának közelében töltötte el, és csupán az éhsége, vagy a zord időjárás bírta távozásra. A városban lassan híre ment Bobby nem mindennapi hűségének. Az emberek minden nap összegyűltek ebédidőben a temető kapujában, Bobby ugyanis minden nap pontban egykor, amikor a templom órája elütötte az egy órát, megjelent a temető kapujában, és elindult élelemszerző körútjára. Egyre többen kísérték figyelemmel Bobby sorsát, számos támogatója és barátja akadt, köztük Angelina Georgina Burdett-Coutts bárónő, aki 1871-ben Bobby kedvéért látogatott Edinburghbe. Több alkalommal is megpróbáltak új otthont, új gazdát keresni számára, de ő mindig visszatért a temetőbe. Mivel a város törvényei értelmében a gazdátlan terrier kóbor ebnek számított – a kóbor kutyákra pedig pusztulás várt -, 1867-ben Edinburgh polgármestere, Sir William Chambers, aki egyben a Skót Állatvédő Egyesület elnöke is volt, a város kutyájává nevezte ki Bobbyt, és egy nyakörvet ajándékozott neki; ez tanúsította, Greyfriar Bobby már nem kóbor eb. (A nyakörv mai is látható az Edinburghi Múzeumban.) Bobby tizennégy évvel élte túl imádott gazdáját, 1872-ben, május 13-án, 16 éves korában halt meg, és bár kutyaként nem temethették a Greyfriar templom sírkertjének megszentelt földjébe, közvetlenül a templomkert kapujában, John Gray sírjának közelében temették el.

A Bobbyt ábrázoló szobor felállítását is Angelina Georgina Burdett-Coutts kezdeményezte.  A gránit ivókút tetetjén ülő szobrot William Brody készítette, 1873 novemberében, Bobby halála után leplezték le. A sírig tartó hűség emlékül állított szobor ma is áll a róla elnevezett Greyfriars Bobby Pub előtt, a sírkert közelében, Edinburgh egyik leglátogatottabb szobra.

1981-ben a Dog Aid Society of Scotland vörös gránit sírkövet állíttatott Bobby sírjára, a következő felirattal: „Hűsége és odaadása legyen tanulság mindannyiunk számára.”

 

Bobby síron túl is tartó hűsége koránt sem példátlan. A tokiói Hachikoról írtam már korábban, de hasonló történetet jegyeztek fel az 1930-as években az amerikai Montana államban is. A juhászkutyaként dolgozó Shep 1936-ban veszítette el gazdáját, akinek koporsóját vonattal szállították Fort Bentonból szülővárosába, végső nyughelyére. Shep a koporsót követve megpróbált felszállni a vonatra, de nem engedték fel. Ettől kezdve hat éven keresztül leste a vonatokat Fort Benton vasútállomásán, hátha leszáll valamelyikről imádott gazdája. Végül egy vonat gázolta halálra 1942-ben.

Halálának ötvenedik évfordulóján Fort Benton városa bronz szobrot állíttatott a város híres kutyájának a Missouri folyó partján.

Reklámok
Címkézve: ,
Posted in: Kutyaszobrok