Mancs

Posted on 2011/03/06

1


Teljes nevén Miskolci Sátán Mancs 1994-ben született, és a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyájaként  szerzett világhírnevet. Mancs különlegessége abban rejlett, hogy akár egy helyen is meg tudta különböztetni a romok alatt az élőket és a holttesteket, és víz alatti holttesteket is képes volt jelezni.

Mancs pályafutása során a világ szinte minden, katasztrófa sújtotta pontján járt, és mentett ki embereket összedőlt épületek, romos házak alól, így számos ember – főleg gyermek – köszönheti neki az életét. Részt vett 1996-ban Egyiptomban egy kairói házomlás mentésénél, 1997-ben a kolumbiai földrengésnél és az olaszországi iszaplavina  mentésénél, 1998-ban Törökországban az izmiti földrengésnél és a venezuelai sárlavinánál, 1999-ben ismét Izmitben a földrengésnél, 2000-ben a salvadori és indiai földrengéseknél. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés során végzett munkája tette, ahol 82 órával a földrengés után a holttest mellett élő testet jelzett a romok alatt, így találtak rá egy három éves kislányra, Hatirára.


Pihenőidő

Bevetésen

Hatira és Mancs


Mancs kollégájával és barátjával, Vikinggel

Mancs már életében szobrot kapott, Szanyi Borbála szobrászművész alkotását Miskolcon a Szinva patak partján, nem messze a Szinva terasztól állították fel. Talapzatán ez olvasható:  MANCS a miskolciak híres életmentő kutyája. 1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz emberéletet mentett meg a világ számos országában.

Mancs és gazdája, Lehóczki László

Mancs 2006 októberében, felfekvéses tüdőgyulladásban halt meg. A halálát követő egy hónapban belvárosi szobra valóságos búcsújáró hellyé vált.


Reklámok
Posted in: Kutyaszobrok