Szigor

Posted on 2011/02/13

2


Anélkül, hogy a „bezzeg az angolok” hangoztatásának hibájába akarnánk esni, gondoljuk át ezt a januári hírt:

Három évre felfüggesztette a tagságát és eltiltotta a tenyésztéstől és a kiállításoktól a brit Kennel Club azt a labrador-tenyésztőt, akit a bíróság is bűnösnek talált állatkínzás és az állatvédelmi törvény egyéb rendelkezéseinek megsértésében.

A Leicestershire-i otthonában tíz labrador retrievert és számtalan madarat tartó asszony a szomszédok feljelentése alapján tavaly márciusban került hatósági eljárás alá, perében pedig decemberben hirdetett ítéletet a bíróság.

Az 59 éves asszony a kutyáit és a madarait egy közös nagy ketrecben tartotta az udvarán, meglehetősen elhanyagolva a higiénia és állatjóléti rendelkezések által megkövetelt törődést. A kutyákat nem vitte sétálni, napi mozgásuk évek óta a kennel adta lehetőségekben merült ki. Mivel a ketrecet a tenyésztő nem takarította, abban jócskán felgyülemlett a kutyák és madarak ürüléke. Ezért tettek a szomszédok feljelentést, ami után a bíróság viszonylag rövid idő alatt meg is hozta az ítéletet: a kutyáit és madarait elkobozták és a királyi állatvédő szervezet által működtetett menhelyen kaptak új, ideiglenes otthont. A volt gazdának pedig ki kell fizetnie a perköltségen felül az elszállítás és állatmenhelyi ellátás költségének felét, 12.000 angol fontot (kb. 3,8 millió Ft). Azért csak a felét, mivel az ítélet szerint soha nem fogja visszakapni az állatokat, azokat a menhelyről mindenképpen új gazdákhoz közvetítik.

Az ítélet hatására a brit tenyésztők hivatalos fóruma, a Kennel Club három évre kizárta tagjai sorából és eltiltotta a kiállításokon való részvételtől az 59 éves asszonyt.

Forrás: DogWorld

Reklámok