A leghíresebb segítőtárs

Posted on 2011/02/07

0


Egyéves működését ünnepli a héten a Hounds for Heroes (Kutyák a Hősökért) elnevezésű brit alapítvány, melynek célja, hogy szolgálatteljesítés közben megsérült és addigi életvitelükben korlátozott katonák és katasztrófavédelmi dolgozók számára segítőkutyákat képezzen ki és juttasson el a rászoruló gazdáikhoz.

Az alapítvány elnöke, Allen Parton, a Brit Királyi Hadsereg veteránja maga is érintettje és ismerője a fogyatékkal élő emberek és a segítő kutyák kapcsolatának. Allen Parton mellett tíz évig „teljesített szolgálatot” minden idők egyik leghíresebb, de mindenképpen a legtöbb elismeréssel kitüntetett segítő kutyája, Endal, a sárga labrador retriever.

Endal

Endal volt az a segítő kutya, aki lehetővé tette Allen Parton számára, hogy egy Öböl-Háborús sérülés után is teljes értékű életet élhessen. Munkájában akkora tehetséget, odaadást, szeretetet és profizmust mutatott, hogy az évek során a segítő kutyák egyfajta nagykövetévé vált, számtalan bemutatón, kutyakiállításon és társadalmi eseményen közvetítve a sérült emberek segítségeként dolgozó ebek munkájának jelentőségét és eredményeit.

Allen Parton a háborús sérülések következményeként deréktól lefelé megbénult, ezért kerekesszékbe kényszerült. Elveszítette beszédkészségének java részét és hosszú távú memóriáját. Nem tudott visszaemlékezni 2 napnál régebbi eseményekre, nem volt képes kommunikálni két gyermekével és feleségével, mivel az első időkben nem ismerte fel őket.

Endal segítségével megtanult kerekesszékkel közlekedni, a kutya hibátlanul vezette őt át a forgalmas útszakaszokon, gyalogátkelőkön. Endal képes volt kezelni a liftek és metrószerelvények ajtónyitó gombjait, ismerte a közlekedési lámpák jelzéseit. Tudott telefonon segítséget hívni, polcokról élelmiszereket, vagy könyveket levenni, sőt ATM automatából pénzt is képes volt felvenni.

Allen Parton korlátozott beszédképessége mellett megtanulta a jelnyelvet, így Endal nem csak szóbeli utasítások, hanem jelek alapján is tudta, mit kíván tőle a gondjaira bízott ember.

Munkáját számtalan fórumon ismerték el különféle kitüntetésekkel és hivatalos díjakkal. A legmagasabb szintű állami kitüntetést, amit Nagy-Britanniában állat megkaphat (mert ott ilyen is van!) azért ítélték neki 2002-ben, mert megmentette Allen Parton életét, amikor a kerekesszékét egy szálloda parkolójában elsodorta egy autó. Endal stabil oldalfekvésbe húzta Allen végtagjait, a mobiltelefonján megnyomta a segélyhívó billentyűkombinációt, majd a hotel recepciójához futott és ugatással hívta maga után a szállodai személyzet tagjait.

A brit Kennel Club két alkalommal is az Év Kutyájá-nak választotta, ezeket a címeket a legrangosabb kutyakiállításon, a 2002. és 2005. évi Crufts-on vehette át gazdájával.

Számtalan civil szervezet tüntette ki, és a londoni polgármester intézkedése nyomán ő lett az első kutya, aki a híres óriáskeréken, a London Eye-on utazhatott.

Több mint 340 újságcikkben és televíziós interjúban vett részt Allen Parton oldalán, szerepelt a National Geographic „Dogs with jobs” sorozatában és 2009 februárjában életrajzi könyv jelent meg róla. A kötetet szintén az azévi Crufts kiállításon mutatták be ünnepélyes keretek között, ezen az eseményen Endal még részt tudott venni. Nem sokkal ezután, 13 évesen viszont örökre eltávozott.

Allen Parton mellett most egy olyan kutya teljesít szolgálatot, aki minden tekintetben utódja a legendás labradornak. EJ, vagyis Endal Junior a fia nagynevű elődjének, és Allen Parton beszámolói szerint képességeiben és tudásában méltó örököse apjának.

Allen Parton és az utód, EJ (Endal Junior)

„Endal csak egy volt, őt követheti számtalan kiváló kutya, pótolni mégsem lesz képes senki. Az én mentális képességeim sokat javultak Endal segítségével. Neki köszönhetem, hogy ismét családtagként élhetek a feleségemmel és a gyerekeimmel. De velük minden nap találkozom, velük minden nap együtt lehetek. Endal viszont nincs többé és az én sérült memóriám nem tudja feldolgozni a hiányát. Legnagyobb félelmem az, hogy egy idő után nem fogok emlékezni azokra a csodálatos időkre, amiket vele együtt tölthettem.” – nyilatkozta tavaly Allen Parton.

Részben ez inspirálta arra is, hogy segítőtársaival saját alapítványt hozzon létre, ahol Endalhoz hasonló segítő kutyákat képeznek és közvetítenek rászoruló sérült veteránok számára. A Hounds for Heroes alapítvány működésének egy éve alatt 100.000 angol font adományt tudott össszegyűjteni, melyből 5 kölyök labrador megvásárlására és kiképzésére tud anyagi forrást biztosítani. Endal örökségét pedig a május 22-én megrendezésre kerülő Hyde parki emlékséta ápolja tovább, amelyen eddig több száz ember jelezte részvételi szándékát az egyik közösségi oldalon.

Forrás: Hounds for Heroes, Portsmouth News

Reklámok