Az irigy, a mohó, és a két finnyás

Posted on 2011/02/05

2


Guba az irigy. Igaz, csak amióta itt van Csipke is, aki a kölykök vakmerőségétől hajtva mindenáron meg szeretné kóstolni Guba kajáját. Guba ilyenkor teli szájjal háborog, megmerevedik, és a fejével próbálja fedezni a tálját. Mindig vadállásban – vagy vadülésben – várja az ételt, nem ugrabugrál, nem cirkuszol, és nem is habzsol.

A mohó természetesen Molly. Ha csontos húst kap, nem szabad feldarabolni neki, mert a kisebb darabokat lenyelné egészben. Neki a tápot is mindig le kell önteni vízzel, mert a szárazon felszippantott táptól azonnal fuldokolni kezd. Néha a vizestől is, mint pl. kedden. Az első szippantást kibukta szinte azonnal, szerintem a garatnál mélyebben nem járt. A második szippantás lement, a harmadik ismét visszafordult, majd hirtelen óriásira püffedt a hasa. „Gyomorcsavarodása van!” – hasított belém a kétségbeesés, de Molly néhány pillanattal később egy óriásit büfizett, ettől azonnal lelappadt. Ő maga is megszeppent, tétován állt a tálja mellett, majd inkább lefeküdt, némi maradékot hagyva a tálban (ami még soha nem fordult eddig elő). „Kicsit furcsán érzem magam, Gazdinéni” nézéssel forgatta a szemeit, én meg remegő kezekkel tapogattam a hasát. Még mindig feszes volt egy kicsit, de ahogy harmadszor is megnyomtam, megint büfizett egyet. Ekkor már éreztem, hogy minden rendben, újra puha volt a hasa.

Pipacs finnyássága csak a tápokra korlátozódik. Eleinte mindegyiket szívesen eszi, de legtöbbre néhány nap elteltével ráun, és csak turkálja. Molly persze fele annyi idő alatt végez a maga adagjával és odaáll Pipacs mellé, nem túl közel, de ugrásra készen. Tudja már, hogy a vizslány néha előzékenyen félreáll, és átengedi neki a maradékot. Ilyenkor Pipacsnál váltani kell, vagy alaposan nyakon önteni a tápját valami fűszeres, ízes szafttal vagy főzelékkel, úgy még néhány napig hajlandó megenni.

Csipke mindig fülig érő szájjal, kecskegida módra ugrálva várja a tálját. Eddig Pro Plant evett, most váltottunk Acanára, de ez nem ízlik neki. Kicsit csalódottan szagolgatja, de mivel éhes, végül kelletlenül nekilát. Többször is otthagyja, megy egy kört, kicsit újra eszik, megint otthagyja. A főztöm viszont ízlik neki, ebédre most épp egy csirkemell nyesedék – szív – zabpehely – sütőtök összetételű kölyökmenüt kap. Jó étvágyú, gyorsan cseperedő vizslány, de az összes nálunk nevelkedő kölyök közül ő az egyetlen, aki nem úgy eszik, mint egy bélgép, bármilyen éhes, sosem habzsol.

Reklámok