A legdrágább kutyaportré

Posted on 2011/01/31

3


Jövő hónapban kerül árverésre egy századeleji angol festmény, amely várhatóan rekordáron kelhet el az egyik patinás aukciós házban, a londoni Bonham’s Gallery-ben. Szakértők szerint a licit során  a festmény elérheti az 55.000 font (17,6 millió forint) árat. Ha ez így történik, a Maud Earl által festett kép lesz az eddigi legdrágább kutyaportré, amit aukción értékesítenek.

Maud Earl festőművész egy állatportrék festésével foglalkozó festődinasztia első női képviselője volt, a Királyi Művészeti Iskola növendéke egy olyan korban, amikor a legtöbb művészeti iskola nem vett fel nőket a hallgatóinak sorába. Ám Maud Earl tehetségére több neves mecénás is felfigyelt, neves arisztokrata családok rendeltek tőle állatportrékat. Miután maga Viktória királynő is támogatásáról biztosította a festőnőt, Maud Earl előtt megnyíltak a galériák, a Royal Academy is tizenkét festményét állította ki a XX. század első évtizedében.

Nem véletlen tehát, hogy a művésznő képei jelenleg magas áron forognak a műkincs piacon.

Maud Earl: Fekete Labradorok Portréja

A Fekete Labradorok Portréja című festmény azonban nem csak ettől különleges. A festmény mindkét modellje valóságos, a maga idejében híres és elismert példánya volt a fajtájának. A fácánakakassal a szájában látható kan kutya Peter of Faskally, amely a feljegyzések szerint minden mai barna labrador „ősapjának” számít, mivel az ő utódai között bukkant fel először a csokoládé színű szőrzet.

Peter egyébként a skóciai Faskally birtokon élő Butter család kutyája volt, akik Britannia szerte ismert vadászkutya tenyésztők és kiképzők voltak. Szakértelmük egyik bizonyítéka Peter of Faskally, aki az első labrador volt, amelyik egy versenyszezonban, 1910-ben három field trial versenyt tudott nyerni egymás után. 1911-ben pedig ismét bajnokságot nyert, ezúttal olyan mezőnyben, ahol csak labradorok indultak. Peter, bár a Faskally tenyészetben született, részben mégis annak a vérvonalnak a leszármazottja, amellyel a híres Buccleuch herceg megalapozta a modern labrador retriever mai formáját és adottságait. Peter of Faskally 1912-ben kilenc kiállításon kapott győztes minősítéseket, eredményeiről több országos napilap, a Daily Telegraph, a Daily Mirror, a Glasgow Herald és kutyás szaklapok (Kennel Gazette, Country Gentleman, Field Hunting magazine) is beszámoltak.

Talán ennek is köszönhető, hogy amikor Peter utódai között felbukkant az addig nem ismert barna szín, a tenyésztők körében sikerként értékelték az új változat felbukkanását és hamarosan népszerűvé és elismertté tették a csokoládé színű labradorokat a vadászok körében is.

Peter of Faskally kölykei közül 32 kutyát regisztráltak különböző kennel klubok nyilvántartásaiban, ebből 14 kutya szerzett Champion címet kiállításokon és field trial versenyeken.

A képen Peter mellett látható szuka kutya Dungavel Jet, aki hasonlóan nemesi származású, Lady Hamilton tenyészetéből származó kutya. A Dungavel Kennel volt az első olyan labrador tenyészet, ahonnan skóciai születésű field trial győztes kutyák dicsőségét ünnepelhették.

Elmondható, hogy a festmény leendő gazdája a labradorok fajtatörténetének fontos szereplőit szemlélheti szobája falán.

A barna labradorok őse, Peter of Faskally és párja, Dungavel Jet portréja február végén kerül kalapács alá.

 

Forrás: Guardian

Reklámok