Új rovat a blogon – Vizslák a nagyvilágban

Posted on 2011/01/30

3


Olvasás-tanulás négylábú segítséggel

Elaina Ayers  egy szégyenlős kisiskolásként alig tudta elvégezni az első osztályt, mivel komoly olvasási nehézségei voltak. Nem csak a szövegértés okozott neki problémákat, hanem félénk természete miatt a hangos olvasás volt a legfőbb „ellensége”. Tanárai nem támogatták a felsőbb osztályba lépését, mégis sikerült felzárkóznia.

Segítője, korrepetálója egy hét éves magyar vizsla, Daisy, aki az USA Michigan államának Livonia nevű városában a helyi könyvtár gyermekrészlegében „gyakorol” az olvasási gondokkal küzdő kisiskolásokkal.

Daisy

Daisy különleges terápiás kutya, mivel nincs semmilyen speciális képessége, különleges kiképzést sem kapott, mégis regisztrált, nyilvántartott segítő eb.  Gazdája, Belinda Tantalo mindössze arra figyelt fel, hogy Daisy különös türelemmel, szeretettel viseli a kisgyerekek társaságát. Korábban egy idősek otthonában volt terápiás kutya, de bár az intézmény lakói szerették, Daisy igazából nem élvezte az állandó babusgatást. Annál inkább kedveli, ha gyermekek társaságában üldögélhet, szemmel láthatóan élvezi, ha figyelheti a kicsiket.

Innen jött gazdájának az ötlete, hogy Daisy esetleg olyan segítő feladatra lenne alkalmas, ahol a szülők, tanárok, általában a felnőttek jelenlétét tudná helyettesíteni.

Így kerültek önkéntesként a helyi könyvtárba, ahol a gyermekrészlegen hamar megmutatkoztak Daisy jóindulatú, türelmes természetének előnyei.

Azok a gyermekek, akik az olvasásban nehézségekkel küzdenek, a kutya jelenlétében kissé bátrabban viselkednek. Daisy nem bírálja őket, ha valamit rosszul olvasnak, nem javítja ki a hibáikat és nem szidja meg őket akkor sem, ha nem úgy haladnak a szöveggel, ahogy fejlettebb társaik.

– Sok gyerek hisz benne, hogy a kutya érti, hogy miről szólnak a szövegek. Daisy tényleg figyel kis „tanítványaira”, ők pedig sokkal oldottabban tudnak viselkedni egy ilyen társaságban, ahol nem a számonkérés a legfontosabb.

Daisy 10-15 percig van együtt egy-egy kisiskolás gyermekkel, ezalatt a gazdi, Belinda Tantalo is velük együtt ül a könyvtárszobában. Ha a kisgyerek elakad az olvasással, vagy olyan szavakat talál a szövegben, amelyeket még nem ért, Belinda sokszor kis füllentéssel segíti át a nebulókat a nehézségen.

– Azt mondom nekik, hogy Daisy majd megmondja mit jelent, aztán úgy csinálunk, mintha a kutya a fülembe súgná a „megfejtést.” Így a gyerekek a kutyától kapják a segítséget, minden szidás, bírálat és követelmény nélkül. Ez pedig olykor csodákra képes.

Daisy két éve segíti a diszlexiás, vagy egyszerűen csak gátlásos gyermekek olvasási-tanulási nehézségein. Kimagasló sikere volt, mikor egy autista kislány, aki csak érthetetlen, halandzsa szövegeket olvasott (főleg a számok okoztak neki problémát), pár ismerkedő alkalom után Daisyvel a könyvtár termeiben sétált és hangosan olvasta a kutyának a polcokon sorakozó könyvek címeit. Mára már képes egyszerűbb szövegek probléma nélküli felolvasására és értelmezésére.

– Daisy titka, hogy mindenkit egyformán kezel. Számára nincsenek problémás gyerekek, hiszen az ő gondolkodásmódja szerint minden ember „más”. Neki mindnyájan egy kicsit autisták vagyunk, egy külön világ. Ezért kezel egyformán mindenkit, ezért fogadják a gyerekek olyan könnyen a bizalmukba. – mondja Belinda Tantalo.

Daisy olyan eredményes és népszerű segítő praxist alakított ki az idők során, hogy a könyvtárban fel kell iratkozni, időpontot egyeztetni a foglalkozásaira. Hála neki, a könytvárf látogatottsága, olvasóköre is jelentősen megnövekedett.

Forrás: Plymouth Hometown

Reklámok