A labradorok szépek is!

Posted on 2011/01/17

4


Kezembe akadt a Kutya c. lap 1992-es száma, benne labrador retriever fajtaismertetővel, Szegő Nikolettől. Ebből idézek néhány gondolatot.

„Nos, a labrador nem szép. /Ezzel soha, semmilyen körülmények között nem értek egyet!  – a blogíró./ Persze, van benne valami báj. Engem mindig egy fókára emlékeztet, aminek lábai nőttek. Ha belegondolunk, ez a hasonlat nem rossz, hiszen a fóka is és a labrador is ízig-vérig vízi lény. Az utóbbit is jellemzi az, ami a vízi emlőst: mindenhol kerek. (…) Az, hogy ennyiféle munkára használhatók, egyrészt annak köszönhető, hogy ezek a kutyák imádnak ’szerepelni’, a középpontban lenni, imádják, ha velük foglalkoznak, és ezért mindenre képesek. (…) Kedvenc elfoglaltságuk, bármilyen vízből, bármit visszahozni az embernek.

A labradorok súlyával kapcsolatban itt szeretnék eloszlatni egy tipikusan magyar tévhitet. Az itthoni szakkönyvekben azt olvashatjuk, hogy átlagos súlyuk 27-32 kg. Bár az angol standard nem tesz róla említést, a gyakorlat azt mutatja, hogy egy kifejlett, normál méretű, kiállítási kondícióban lévő labrador kan 45-50 kg. /Alex, nem is vagy olyan nagy!/

A labrador retriever és az ő humora. Erről talán csak annyit, hogy bármikor, bármilyen mókába képes ’belerángatni’ az embert, és viszont. Egyszer valaki azt mondta, hogy csak kölyök és öreg labrador van. Érett, komoly darab ebből a típusból nem létezik.”

 

Reklámok