Tokió akitái

Posted on 2010/11/29

0


Tokió egyik kedvelt találkahelye a Shibuya állomáson álló kutyaszobor, Hachiko, az akita szobra. Hachiko nemzeti szimbólum Japánban, egy kutyaszamuráj, a hűség megtestesülése.

Hachiko 1923-ban született, Eizaburo Ueno professzor kutyája volt, akit minden reggel elkísért a pályaudvarra, délutánonként pedig ott várta a gazdi érkezését.  1925-ben Ueno professzor váratlanul meghalt a munkahelyén. Felesége régi barátaik gondjaira bízta Hachikót, ő maga pedig elköltözött a városból. A kutya azonban visszaszökött előbb a régi házba, onnan pedig az állomásra, és rendületlenül várta gazdáját, egészen 1935. március 7-én bekövetkezett haláláig. Tíz éven át az állomás munkatársai és az utasok gondoskodtak róla, etették, az állomásfőnök pedig egy fekhelyet is biztosított számára az állomás épületében. Halála után bronz szobrot emeltek a tiszteletére, nemrégiben pedig egy film is készült történetéből, Richard Gere főszereplésével (magyarul Hacsi – A leghűségesebb barát a címe, Lasse Hallström rendezte).

Tokió másik nevezetes akita emlékműve egy szoborcsoport. 1957-ben egy japán expedíció indult a Déli sarkra, a felszerelés részét képezte egy akitákból álló kutyafogat is. Az embertelen időjárás miatt az expedíció visszafordult, hátrahagyva a felszerelés egy részét, és a 20 kutyát. Mintegy 3,5 év múlva visszatértek, és legnagyobb döbbenetükre egykori táborhelyükön kutyáik üdvözölték őket, a 20 kutyából még 12 élt. Az akiták a tengerpartot szegélyező vidéken vadásztak maguknak élelmet, főként fókahúson éltek. A 12 kutya emlékére és tiszteletére Hirohito császár  állíttatott Tokióban bronz emlékművet . (A képeket Kutas Judit készítette Tokióban.)

 

Reklámok
Posted in: Kutyaszobrok