Szérumfutás – Chili emlékére

Posted on 2010/10/22

2


New Yorkban a Central Parkban áll Balto, a Seward Parkban pedig Togo szobra. A szánhúzó Balto, Togo, és számos névtelen társuk az 1925-ös szérumfutáson nyújtott teljesítményük miatt váltak híressé.

Balto – Central Park, New York City

Togo – Seward Park, New York City

A szérumfutás története röviden: 1925-ben az alaszkai Nome-ban diftéria járvány tört ki, ám a rossz időjárási viszonyok miatt az oltóanyagot csak kutyaszánnal lehetett eljuttatni a városba. A hajtók és kutyák több váltóban összesen 1085 km-t tettek meg öt és fél nap alatt. A szérum 1925. január 27-én Nenanából indult, miközben Nome-ból is elindult egy fogat, hogy átvegye az oltóanyagot. Balto a befutó váltó vezérkutyája, Togo pedig a leghosszabb távot lefutó fogat vezérkutyája volt.

A fogatot hajtó Gunnar Kaasen, és a szérumra váró alaszkaiak egyaránt Balto kiváló ösztöneinek köszönhették az életüket; Balto ugyanis észrevette, hogy a befagyott Topkok folyó jege egy ponton nem biztonságos, ezért az „előre” parancsot megtagadva nem volt hajlandó arra tovább menni. Kaasen Balto ellenszegülését látva biztonságosabb területre irányította a fogatot, és összesen 85 km-t megtéve 1925. február másodikán hajnalban befutottak Nome-be.

Seppala fogata, a vezérkutya  Togo

Balto és Kaasen rövid idő alatt (és rövid időre) sztárrá vált. Film készült róluk, Balto szobrát pedig még abban az évben felállították a Central Parkban, a halál elleni futás mementójaként. Ahogy az oly gyakran megtörténik ma is, a szérumfutás hősei körül hamar megjelentek a haszonlesők, és az országszerte ünnepelt kutyákat cirkuszi látványossággá silányították.

Balto

Balto és hat társa sorsa végül a clevelandi George Kimble jóvoltából fordult szerencsésre. Gyűjtést szervezett a kiszabadításukra, és rekord időn belül, mindössze tíz nap alatt összegyűlt a kivásárláshoz szükséges 2000 dollár. Cleveland lakói hősöknek kijáró tisztelettel fogadták a hét szánhúzót, így életük hátra lévő éveit a clevelandi állatkert tiszteletbeli lakóiként, megérdemelt kényelemben tölthették. Balto 1933-ban halt meg.

Balto

A Leonhard Seppala tulajdonában lévő Togo kevesebb figyelmet kapott, és talán épp ennek köszönhetően méltányosabb sors jutott neki. Seppala és Togo számos versenyen indult és nyert, végül Togo egy husky tenyészetbe került, itt élt 1929-ig bekövetkezett haláláig (16 éves volt , elaltatták). Tenyészkutyaként számos vérvonalat alapított, Seppala egészen a haláláig rendszeresen látogatta.

Seppala és Togo

A szérumfutás hősei előtt két verseny is tiszteleg: 1967 óta rendezik meg az Iditarod kutyaszán versenyt, 1997-től pedig az eredeti útvonalat követő Serum Run 25 motoros- és kutyaszán versenyt.

Seppala és Togo                                             Kaasen és Balto

Posted in: Kutyaszobrok